Khamis, 10 Mei 2012

MASALAH : tiada yang tidak boleh diselesaikan kecuali mati..Sudah dua hari saya sedang menghadapi satu masalah kecil yang telah menjadi besar..ianya bermula di sini dan maklumat akhir yang saya terima ia berlarutan memanjang. Saya merumuskan masalah ini berpunca dari komunikasi...dan ramai pihak yang bersetuju. Adakah masalah ini tidak boleh diselesaikan? insyaAllah..setiap simpulan pasti ada punca yang dapat ditarik untuk menenangkan keadaan.

Pada usia begini..saya tiada niat untuk memperlekeh atau mempersoalkan apa yang telah terjadi. Ia membawa saya mengenang kembali kenangan lama ketika di Kuching, Sarawak. Saya terpaksa belajar dari mula tanpa guru ketika mengambil master. Siksanya hanya Allah yang tahu dan anak isteri yang mengadap muka saya setiap hari. Setiap hari yang dilalui selama 2 tahun adalah hari-hari yang sangat ngeri dan meletihkan. Saya rasakan tiada jalan keluar....saya mengambil masa berbulan-bulan memikirkan tentang penulisan dan isi Literature Review saya..berpuluh buku, nota, catatan dan sebagainya yang saya baca...yang paling best kesemuanya membawa saya ke arah kebuntuan. Begitu juga pada masa saat-saat pembentangan atau kolokium..its really a pain staking..malah setelah setahun berlalu saya pernah berniat untuk berhenti..ia betul-betul pada puncak kebuntuan..kesesatan..penyesalan yang tiada penamatnya.

Tetapi Allah maha adil..Dia selalu mendengar rintihan makhluknya yang sentiasa meminta...saya berjaya menamatkan penulisan saya kurang 2 tahun dari masa yang ditetapkan..tetapi masalah belum berakhir begitu sahaja..saya perlu melalui pelbagai proses yang betul-betul menguji kesabaran...dan saya nyaris-nyaris untuk buat tak tahu sahaja..ini ialah bahana bila memilih utk buat master secara penyelidikan penuh..tiada kelas..tiada kawan..dunia sunyi sepi..hahahaha..tetapi saya mempelajari sesuatu yang sangat berharga dalam hidup.

Maaf, di atas bukan la saya nak bercerita sangat tentang pengalaman lepas yang telah habis tarikh luputnya..tetapi saya sekadar ingin bercakap tentang masalah...hidup manusia setiap hari adalah untuk menghadapi segala masalah samada suka atau tidak...sapa yang suka masalah ?..selesai satu akan datang 10 lagi..kenapa cuba lari ? kenapa cuba menyorok ?.....Maafkan saya jika seolah-seolah saya menganggap ia satu perkara yang mudah...tetapi saya sendiri pun sentiasa ada masalah hahahaha so hadapi masalah dengan segala daya yang Allah bekalkan.

Cukup sampai sini...mungkin anda tak faham apa yang saya cuba sampaikan..tetapi fahamilah kita manusia sentiasa pasti ada masalah..tak kira la ia minor, major atau double major hahahah dan jangan lupa pada satu arah tempat kita bergantung harap. Seorang penyair mengatakan :

Sungguh orang yang berjaya di dunia adalah orang
yang tidak bergantung pada siapa pun di dunia..

(Aidh Abdullah Al Qarni, Jangan Bersedih)

Apakah masalah yang akan saya hadapi esok ? Wallahuallam....semoga Allah memudahkan urusan kita semua...

Ahad, 6 Mei 2012

Buah Fikiran Ustaz Azhar Idrus

Tutuplah mulut dengan tangan ketika menguap. Sunat mengucap Astaghfirullah selepas menguap. #UstAzharIdrus

Jangan ceritakan rahsia kita pada orang lain. Lagikan diri sendiri tak boleh simpan rahsia, inikan pula orang lain. #UstAzharIdrus

Bila trjmpa hantu, baca doa Al'anuka Bilaknatillah (3x). Sila hafal, tak kan bila terjmpa hantu baru nak google, mana smpat dah? #UstAzharIdrus

Sabar dalam keadaan senang adalah lebih sukar daripada sabar dalam keadaan susah. #UstAzharIdrus

Kalau sudah tak boleh bersabar, pergi ambil wudhuk. InsyaAllah dengan berwudhuk, hati boleh tenang. #UstAzharIdrus

Seorang yang bertudung tidak semestinya baik tetapi seorang yang baik pasti akan bertudung. #UstAzharIdrus

Mak baca Surah Yasin (niat nak lembutkn hati anak) tiup pada air dan beri minum kepada anak yang degil. #UstAzharIdrus

Sumber :
#UstAzharIdrus
Apa yang baik datang dari Allah SWT. Apa yang tak baik datang dari kita semua.