Khamis, 9 Julai 2009

baca je la

Ramai Orang Malaysia Dah Murtad!!!!!!


Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."

"Pernah Dengar Cerita Aisyah Bukhari Yang Murtad Tak Lama Dulu? Suratkhabar Banyak Menutup Kes Ini Kononnya Untuk Menjaga Perkauman, Tak Nak Terjadi Kacau Bilau. Kes Aisyah Yang Murtad Dan Banyak Kes Murtad Lain Ditutup Sedemikian Rupa Atas Alasan Bercinta, Ikut Boyfriend.

Cerita Yang Akan Saya Bawa Ini Agak Panjang Tetapi Sekiranya Kamu Seorang Islam Yang Peka Dan Sayangkan Agama Kita Islam, Buatlah Sesuatu, Paling Kurang Fowardkan Email Ni Kepada Saudara Kita Yang Tak Tahu Menahu. Ataupun Selemah-Lemahnya, Berdoa Agar Kita Semua Serta Saudara-Saudara Kita Terselamat Daripada Fitnah Akhir Zaman Yang Paling Besar Ini.

Ini Bukan Cerita
Rekaan Saya Tetapi Hanya Petikan Dari Ceramah Yang Saya Dengar Dari Mulut Peguambela Kes Ini Zulkifli Nordin Di Madrasah Hidayah. Murtad Dikalangan Orang Melayu Kini Sudah Menjadi Ancaman Kepada Kita. Indeks Pencemaran Akidah Mengikut Jabatan Statistik Dan Perangkaan Tahun 1989 Aje, 4776 Orang Melayu Mohon Tukar Nama Dari Melayu Kepada Bukan Melayu Atas Alasan Keluar Dari Islam.


Tahun 1997, Bila Saari Bustamah Mengambil Alih Jawatan Mufti Dari Datuk Hashim Yahya, Perkara Pertama Yang Disentuh Adalah Murtad. Menurutnya Sehingga Julai 1997, 3,000 Orang Murtad Di KL Sahaja. Tahun 1998 Saja, 516 Orang Sudah Murtad. Aisyah Bukan Kes Pertama Murtad, Sebelum Ini Dah Beratus Kes Timbul Tetapi Ditutup Oleh Pihak Tertentu.

Setakat Kes Aisyah, Dah 40 Fail Murtad Dikendalikan Oleh Saudara Kita Zulkifli Nordin. Mengapa Kes Aisyah Ini Kita Rasa Ralat Sangat? Kes Ini Satu Simbol Yang Tunjukkan Pada Kita Orang Melayu. Sistem Pertahanan Akidah Kita Amat Rapuh. Akidah Kita Diserang Ditubi Dari Segala Sudut. Yang Kita Tak Nampak Dengan Menggunakan System Perundangan Dan Kehakiman Kita Sendiri.

Kes
Ini Boleh Dilihat Dari 2 Sudut.

1. Bagaimana Orang Macam Aisyah Boleh Murtad
2. Bagaimana Orang Kafir Laknatullah Boleh Menggunakan Sistem Hakiman Kita Untuk Merampas Anak Orang Islam Untuk Dimurtadkan?

Apa Yang Berlaku Kepada Haji Bukhari Setelah 25 Tahun Didik Anak Dengan Pengisian Islam Yang Hebat. Sedang Dia Mengimamkan Sembahyang Terawih Di Masjid Tahun 1997 Anak Dia Sedang Dimurtadkan
Dirumah.

Aisyah Adalah Gadis Melayu Biasa Yang Didedahkan Dengan Ilmu Yang Sepatutnya. Dalam Keadaan Macam Tu, Dia Takkan Murtad. Dihantar Ke Sekolah Agama, Dia Belajar Hingga Tingkatan 6 Atas Dan Boleh Melayakkan Diri Jadi Ustazah Kalau Dia Hendak, Dan Layak Melanjutkan Ke Peringkat Universiti Al Azhar Kalau Dia Hendak . Dia Dibesarkan Dalam Suasana Yang Bapanya Imam. Datuknya Juga Imam Yang Dah Berpuluh Tahun Imam Haji Tahir. Dia Juga Hafal Surah Yasin. Dalam Ertikata, Tahu Ayat Apa, Surah Ke Berapa Yang Dibacanya, Ayat Apa Yang Jadi Azimat, Semua Dia Tahu. Itu Hebatnya Aisyah. Surah Sajadah Pun Dia Hafal . Masuk ITM Dia Terlibat Dalam Gerakan Islam. Dia Didedahkan Dengan Gerakan Islam, Dia Tahu Kelemahan-Kelemahan Bible. Dari Segi Keterampilan, Dia Budak Perempuan Melayu Seperti Biasa, Pakai Tudung Dengan Baju Kurung Bunga-Bunga. Takde Apa Yang Pelik Pada Dia, Duduk Di Lembah Keramat Au5c. Kakak Dia Pun Macam Itu Juga Keterampilannya. Tiap-Tiap Hari Telefon Bapanya Lapor Isu Terkini. 2 Tahun Di Kl Begitu. Hari Terakhir Dia Telefon 19 Nov 1997,

"Assalamualaikum Ayah! Ni Intan (Nama Manja) Cakap. Intan Nak Bagitahu, Intan Dah Kristian."

Bayangkan Hati Seorang Bapa. Kita Sendiri Heran Macamana Dia Boleh Murtad. Aisyah Adalah Simbol Anak Melayu Yang Telah Dididik Dengan Begitu Rupa Boleh Murtad. Apa Yang Haji Bukhari Boleh Buat? Airmata Sahaja Modal Dia. Masuk Tv Menangis, Keluar Radio Menangis, Pergi Forum Menangis Apa Yang Dia Boleh Buat? Semua Dokumen Mahkamah Akan Jadi Bahan Arkib Termasuk Permohonan Kafir Laknatullah Itu Minta Aisyah Dibebaskan Untuk Dimurtadkan .

Butir Asal Permohonan......

Permohonan Ini Dibuat Oleh Lennet Teoh Hui Leong Seorang Peguam Cina Kristian. (Read Herbes Corpes Bawah Bab 36 Kanun Acara Jenayah). Tujuan Untuk Membebaskan Seorang Yang Didakwa Ditahan Secara Salah. Sebarang Permohonan Seperti Ini Perlu Bagi Sebab Mengapa Didakwa Tahan Secara Salah. Permohonan Dibuat Bawah Bab 36 Atas Alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu Hak Kebebasan Beragama. Tiada Langsung Soal Kahwin Timbul. Permohonan Tu Menyatakan, Perenggan 6, Bertarikh 28 November 1997 Di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur Bahagian Jenayah.

Sebab Yang Dia Beri, "Saya Lennet Teoh Hui Leong Telah Dilantik Oleh Nur Aisyah Untuk Memberi Nasihat Kepadanya Berkenaan Dengan Pertukaran Agamanya Kepada Kristian Dan Atas Arahannya Saya Telah Menyediakan Surat Sumpah Untuk Nur Aisyah Menolak Dan Meninggalkan Agama Islam."

Perenggan 23: "Saya Lennet Teoh Percaya Bahawa Nur Aisyah Sedang Dikurung Secara Salah Oleh Keluarganya. Saya Percaya Tindakan Ibubapa, Abangnya Dan Bapa Saudaranya Telah Melanggar Hak Kebebasan Nur Aisyah Menganut Agama Pilihannya Iaitu Kristian Khatolik".

Kita Tak Boleh Buat Apa-Apa Sebab Article 11 Perlembagaan Persekutuan Menyatakan Mana-Mana Warganegara Malaysia Yang Telah Cukup Umur (18tahun) Berhak Mutlak Menukar Agamanya. Itulah Perlembagaan Kita Yang Memerdekakan Orang Melayu Kita Tahun 1957. Perlembagaan Itulah Juga Yang Menjerut Kita Sendiri. Adakah Anak Cucu Kita Akan Selamat Dengan Perlembagaan Itu? Bila Berlaku Pertembungan Antara Hukum Syara' Dengan Undang-Undang Sivil, Undang-Undang Syara' Akan Terbatal. Maksud Agama Rasmi Kita Islam Adalah Acara-Acara Rasmi Hendaklah Dibuat Mengikut Cara Islam. Contohnya Perlantikan Sultan, Rasmi Parlimen Dll. Tak Lebih Dari Itu. Bab Kehidupan, Politik, Ekonomi.... Semua Tak Termasuk.

Article 4 Pula
Menyatakan: "Mana-Mana Undang-Undang Yang Bertentangan Yang Bercanggah Dengan Perlembagaan Ini Adalah Batal Dan Tidak Sah. Ini Termasuklah Hukum Syara'.

Contoh Kes Hartina Haji Kamarudin.

Pada Masa Ceramah Ini Dibuat, Haji Kamarudin Ada Dalam Lokap, Didakwa Mencederakan Seorang Hindu Kafir Laknatullah Kerana Memurtadkan Anaknya. Anak Yang Dibela Selama 18 Tahun Dengan Begitu Susah Payah Datang Ke Rumah Dalam Keadaan Hindu.

Haji Kamarudian Seorang Penjual Sate Di Perak. Beliau Lepaskan Anaknya Selepas 18 Tahun Ke Kl Untuk Cari Kerja. Tak Terlintas Langsung Di Kepalanya Anaknya Akan Murtad. Tak Sampai 9 Bulan, Hartina Balik Ke Restoran Bapanya Dalam Keadaan Hindu Dengan Nandek Kat Dahi . Bukan Itu Saja. Anak Yang Dimanjakan Begitu Rupa Balik Mencabar Bapanya, Bawa Boyfriend Dan Kawan-Kawan Boyfriendnya Sambil
Berpeluk-peluk Dalam Keadaan Dia Pun Dah Hindu Dengan Nandek. Haji Kamarudin Takek Si Kafir Tu Kat Tengkuk. Menggelupur Dia Depan Kedai Tu.

Haji Kamarudin Juga Dipelupur Oleh Kawan-Kawan Si Hindu Tu Sampai Nak Pengsan. Adik Lelaki Hartina Umur 16 Tahun Turut Kena Belasah Kerana Nak Menyelamatkan Akidah Kakaknya Depan Kedai Tempat Bapanya Meniaga.

Apa Hartina Buat Masa Tu? Hartina Papah Kekasihnya Dan Biarkan Bapanya Menggelupur Sendirian. Tak Cukup Dengan Itu, Dia Pergi Ke Balai Polis Buat Report Bapak Dia Pukul Boyfriend Dia. 14 Hari Haji Kamarudin Dengan Adik Lelaki Hartina Merengkok Dalam Lokap Sebab Report Anak Kesayangannya Yang Mempertahankan Kekasih Hindunya. Tak Cukup Dengan Itu Disaman Pula Bapanya 3 Juta. Remuk Hati Seorang Bapa Yang Diheret Ke Penjara Kerana Anak Sendiri. Tak Cukup Lagi, Dia Telah Menghina Bapanya Dengan Menukar Nama Hartina Haji Kamarudin Kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.

Semasa
Masih Terlantar Kat Hospital (Akibat Dipukul Binatang Hindu Laknatullah ), Haji Kamarudin Ditangkap Polis Semula Sebab Hindu Laknatullah Ditembak Oleh Seorang Yang Tak Dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, Anaknya Dan Anak Saudaranya Kena Kurung Masuk Lokap Kerana Menjadi Suspek Utama Kes Tembakan Tersebut. Anak Yang Ditatang Begitu Rupa Akhirnya Menyebabkan Dia Merana Dalam Keadaan Hina Di Dalam Negara Yang Negara Islam!! Haji Kamarudin Juga Dikenakan Berbagai Tuduhan. Setakat Itu Saja, 4 Tuduhan.

Yusof Qardawi Dalam Kitabnya Menyatakan Hendaklah Mempertahan Akidah Hatta Dengan Nyawa Sekalipun. Itu Yang Haji Kamarudin Buat Dalam Mempertahankan Hukum Allah, Dilokap Sedemikian Rupa.

Lagi Satu Kes Lain Saudara Baru Kita, Nama Yusof Bin Abdullah , Nama Asal Hindunya Santana. Ada Seorang Isteri, Namanya Apa Entah.Ada Anak Lelaki, Nama Sunjay Kalau Tak Silap. Usia 2 Tahun Masa Tu. Ajak Isterinya Masuk Islam. Abangnya Telah Lebih 20 Tahun Masuk Islam. Isterinya Kata ?Eh!? Yusof Bawa Anaknya Sekali Masuk Islam Dengan Nama Mohamad Syazani Bin Yusof. Dia Hidup 2 Beranak Tu Selama 2 Tahun. Lepas 2 Tahun SiMinaci Datang Semula Dan Bawak Lari Anak Ini Ke Kl Dengan Boyfriend Barunya. Yusof Tak Tahu Apa Nak Buat, Dia Minta Mahkamah Syariah Alor Setar Keluarkan Perintah Penjagaan Hak Ke Atas Anaknya.

Mahkamah Pun Bagi. Dia Pun Datang Ke Kl Dan Ambil Balik Budak Tu. Si Emak Ni Pergi Mahkamah Tinggi Kl
Mintak Hak Jaga Anak. Mahkamah Tinggi Bagi Pada Si Minachi Ni. Heran Sungguh. Bila Si Minachi Ni Tak Dapat Nak Ambil Balik Budak Tu, Dia Pergi Report Polis. Tahu Polis Buat Apa? Cari Yusof Dan Tangkap! (Padahal Yusof Dapat Hak Penjagaan Daripada Mahkamah Syariah Alor Setar). Yusof Masuk Lokap 8 Hari.

Lepas Tu Polis Ambil Balik Budak Tu Kasi Pada Emaknya. Hari Ni, Budak Tu Kembali Jadi Hindu. Tak Cukup Dengan Itu, Kurang Ajarnya Si Minachi Ni, Dia Minta Pulak Mahkamah Tinggi Batalkan Perintah Jagaan Anak Yang Dikeluarkan Oleh Makamah Syariah Alor Setar Yang Diberi Pada Yusof.

Dalam Kes Suzie Teoh,
Seorang Budak Perempuan Dari Kelantan Umur 16 Tahun Telah Peluk Islam Atas Kerelaan Sendiri. Bapa Dia Tak Suka, Lepas Tu Saman Anak Sendiri Dan Saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, Heret Anak Dia Ke Mahkamah Persekutuan. Dia Mohon Pada Makamah, Agar Istiharkan Anak Dia Masuk Islam Tak Sah.

Masa Tu, Tun Salleh Abas Yang Jadi Hakim. Beliau Seorang Yang Alim Dan Warak. Bila Dihadapkan Dengan Kes Suzie Teoh, Menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa Buat Perisytiharan. "Dibawah Perlembagaan Persekutuan, Hak Seorang Anak Tertakluk Dibawah Jagaan Ibubapanya Selagi Belum Cukup 18 Tahun. Kalau Nak Tukar Agama, Kena Minta Kebenaran Ibu Bapanya. Semasa Suzie Teoh Masuk Islam, Berumur 16 Tahun. Dia Tak Sah Peluk Islam." Atas Kearifan Dan Iman Tun Salleh Abas, Dia Simpan Fail Tu Dalam Lacinya Selama 2 Tahun.

2 Tahun Kemudian, Lepas Hari Jadi Suzie Teoh Yang Ke 18 Tahun, Dia Buka Balik Kes Itu Dan Bagi Peluang Suzie Isytiharkan Agamanya Sendiri. Penuh Mahkamah Nak Tahu Kes Tu; Wartawan Tempatan, Wartawan Asing Semua Nak Dengar Keputusan. Terketar-Ketar Budak Tu. Baru Umur 18 Tahun. Sambil Menangis, Budak Tu Kata " Saya Yang Arif, Kekal Dalam Agama Saya, Saya Masih Nak Nama Nur Aini." Maka Tun Salleh Abas Pun Dengan Bangga Mengisytiharkan Islamnya Sah Dengan Namanya Nur Aini. Selamat Akidah
Seorang Budak. Sebab Itu Jugalah Tun Salleh Abas Kena Buang Atas 5 Tuduhan. Tuduhan Kedua Atas Sebab Melengahkan Kes Seorang Budak Tanpa Sebab Selama 2 Tahun. Itulah Harga Yang Tun Salleh Abas Terpaksa Bayar.

Kes
Terakhir Sekali Yang Paling Teruk, Kes Saudara Ibrahim, Isterinya Siti Solehah Dan Anak Perempuannya Usia 5 Bulan Mati Dipancung Kerana Tidak Mahu Kembali Kepada Agama Asalnya, Hindu. Pada Malam Hari Valentine 14 Februari, Pada Waktu Anak Melayu Bertukar Tukar Bunga Di Dataran Merdeka. 3 Saudara Kita Mati Dipancung Dalam Sebuah Kontena Demi Mempertahankan Agama.

Peristiwa
13 Mei Tercetus Apabila Seorang Budak Melayu Dibunuh Kerana Dia Melayu Bukan Kerana Dia Islam. Dalam Sejarah Melayu, Tiada Lagi Orang Melayu Dibunuh Kerana Islam. Semuanya Sebab Melayu. Inilah Pertama Kali.

Jika Kita Sorot Semula Sejarah Islam Yasir, Bapa Kepada Amar Diseret Di Hadapan. Amar Diugut Supaya Tukar Agama. Kalau Tidak, Bapanya Yasir Akan Dibunuh. Amar Kata, "Allah Hu Ahad". Terus Yasir Kena Pancung Di Padang Pasir. Kemudiannya, Sumaiyah Ibunya Juga Disula Dari Bawah Tembus Ke Jantung. Mampu Berkata "Allah Hu Ahad". Berlari Amar Menemui Rasullullah Saw. Dan Akhirnya, Mengikut Sejarah, Amar Menjadi Seorang Mujahid Berperang Bersama Rasullullah Saw. Itu Zaman Puak Quraisy Kafir Laknatullah Berkuasa. Rasullullah Saw Tiada Kuasa Lagi Pada Masa Itu.Rasullulah Tak Boleh Buat Apa.

Dalam Kes Kita, Bukan Sahaja Ibrahim Dipancung Kepalanya Sehingga Putus, Tak Cukup Lagi, Tangannya Juga Turut Dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor Terpaksa Minta Masjid Mandikan Jenazah
Saudara-Saudara Kita Yang Mati Syahid Itu.

Apalah Dosa Anak Kecil Yang Berusia 5 Bulan Itu? Ibrahim Dan Siti Solehah Bukan Calang-Calang Orang. Ibrahim Seorang Saintis Pakar Geologi Manakala Isterinya Siti Solehah, Seorang Pakar Botani. Tanda-Tanda Syahid Jelas Pada Ketiga Mayat Tersebut. Walaupun 5 Hari Dalam Peti Sejuk Darah Masih Memancut Keluar Pada Ketiga-Tiga Mayat. Bayi Yang Berusia 5 Bulan Masih Mengalirkan Darah Hangat Seperti Baru Mati. Peluh Terpercik Pada Dahi Mereka. Mereka Dikebumikan Di Kubur Bukit Kiara.

Kalau Saudara Semua Tak Mengalirkan Air Mata Melihat Kubur Mereka Bertiga Terutama Bayi Yang Berusia 5 Bulan Itu, Mesti Ada Yang Tak Kena Dengan Hati Kita. Hebat Mana Kita Sehingga Tak Boleh Mempertahankan Saudara Kita Sendiri. Sedangkan Ibrahim Telah Melaporkan Pada Pihak Polis Dan Majlis Agama Yang Dia Diancam Untuk Dibunuh Supaya Kembali Ke Agama Asalnya. Dalam Satu Hadis Yang Berbentuk Futuristik (Masa Depan), Rasulullah Saw Berpesan "Bersegeralah Kamu Melakukan Amalan Soleh Kerana Akan Datang Kepad A Umatku Di Suatu Masa, Satu Fitnah Yang Begitu Besar Yang Datangnya Seperti Satu Kepingan Hitam Di Malam Gelap Gelita Tak Nampak". Sahabat Bertanya "Apakah Fitnah Besar Itu Ya Rasullullah?" "Fitnah Itu Adalah Kamu Akan Lihat Umatku Di Hari Itu, Di Waktu Itu,Pada Masa Itu, Pagi Hari Islam, Petang Kafir. Petang Islam, Pagi Kafir Balik." Sahabat Bertanya Lagi. "Mengapa Begitu Ya Rasullullah?" Rasullullah Saw Menjawab, ?Sebab Dia Jual Agamanya Dengan Nilai Dunia".

Imam Ghazali Pernah Berkata Dalam Perkara Ini, "Akan Datang Fitnah Murtad Ini Dalam Keadaan Seperti Semut Hitam Di Atas Batu Hitam Di Malam Gelap." Mana Nampak? Kecuali Kalau Jiwa Kita Tengok Satu Perkara Dengan Cahaya Keimanan.

Bagaimana Gerakan Murtad Ini Berjalan Di Malaysia Sehingga Kita Tak Nampak Langsung. Gerakan Hindu Kita Tok Sah Sebutlah. Belum Habis Cakap, Dah Ada Yang Tunggu Dengan Parang Kat Luar. Gerakan Yahudi Lagilah Teruknya. Henry Ford (Orang Kaya Yang Buat Kereta Ford Tu) Pernah Menulis Berkaitan Yahudi Tahun 40an Atau 30an Dulu Dalam Bukunya "International Jew" (Tak Silap Saya).

Unsur Yahudi Begitu Tebal Dalam Masyarakat Kita Tapi Kita Tak Nampak. Paling Nyata, Rokok Yang Orang Kita Hisap Tu. Setiap Satu Batang Itu Ada Saham Kepada Puak Yahudi. Tak De Kilang Rokok Yang Bukan Yahudi Punya. Sapa Yang Hendak Berenti Merokok, Ambil Ni Sebagai Iktibar. Yahudi Punya Kerja, Baru Letak Bola Sebijik, 70 Ribu Melayu Tak Sembahyang Kat Stadium Shah Alam. Belum Kira Yang Kat Rumah Lagi.

Bab Kristian, Lebih Terancang, Lebih Terperinci Lagi. Semenjak Kalah Dalam Perang Salib Terakhir, Iaitu Dalam Pemerintahan King Entah Apa Nama Ke 6 Yang Terakhir. Sebelum Dia Mati, Dia Telah Berwasiat Dan Wasiatnya Ada Ditulis Dengan Emas Di London. Dia Berkata: "Kepada Semua Pemimpim-Pemimpin Kristian, Kita Hari Ini Telah Melakukan Kesilapan Besar, Kita Berperang Dengan Tentera Islam Dengan Pedang, Bukan Berperang Dengan Akidah Yang Ada Pada Mereka. Sebab Tu Islam Menang Walaupun 30 Ribu Tentera Mereka Dengan 300 Ribu Tentera Kita, Mereka Tetap Menang Sebab Mereka (Orang Islam) Berperang Kerana Nak Mati. Kita Perang Untuk Hidup. Oleh Itu, Hendaklah Kita Tukar Strategi. Melancarkan Peperangan Ideologi, Fahaman Dan Budaya Keatas Orang Islam."

Wasiatnya Berjaya Dilaksanakan Setelah King Tu Mati, 1492 . Kerajaan Islam Andalusia Yang Paling Agung Pada Masa Itu Tumbang Di Tangan Kristian. 1511 Kerajaan Islam Melaka Tumbang, Tak Lama Lepas Tu, Tumbang Kerajaan Islam Pattani . Tak Lama Selepas Tu, Tumbang Kerajaan Islam Kedah . Tak Lama Lepas Tu, Tumbang Kerajaan Islam Mindanao. Lepas Tu Kerajaan Islam Acheh ... Semuanya Satu Demi Satu.

Macamana Benda Ni Boleh Terjadi?

Sebab Gerakan Kristian Berdasarkan Kepada 3g. Gospel,Goal, Glory . Pertama Kitab Dia, Kedua Kekayaan Kita, Ketiga Menang Terhadap Islam. Kalau Kita Tengok Sejarah, Alfonso De Albuqueque Bukan Datang Ke Tanah Melayu Bawa Tukang Masak Sebab Nak Rempah Kari Kita. Dia Bukan Makan Kari, Di A Datang Bawa Mubaligh Kristian Francis Xavier (Kalau Saya Tak Silap Eja), Sebab Nak Sebarkan Ajaran Kristian.

Bagaimana Cara Dia Sebarkan Kristian Nih?

Orang Kita Panggil, Gerakan Halus.Dia Panggil Semua Mubaligh Kristian Yang Nak Datang Ke Asia Ni. Dia Guna Kaedah "Garam Dan Ragi". Garam Sebagai Perasa, Ragi Untuk Penapaian. Contohnya Ubi Kayu. Waktu Siang Asalnya Ubi Kayu Kita Letak Ragi, Esoknya Masih Lagi Bentuk Ubi Kayu Tapi Sebenarnya Tapai. Maksudnya, Dia Kekalkan Orang Melayu Dengan Identiti Islam. Hakikatnya Kehidupan Kita Bukan Cara Islam Lagi . Cara Inilah Yang Rasulullah Saw Kata Macam Kepingan Hitam Di Malam Gelita. Inilah Yang Imam Ghazali Kata Macam Semut Hitam Atas Batu Hitam Di Malam Gelita Tu.

Pertama, Melalui Sistem Pendidikan. Di Malaysia, Macam-Macam Sekolah Dengan Nama Mubaligh Kristian. Convent Itu, Saint Ini. Menurut Satu Petikan Seorang Mubaligh Kristian Pada Masa Itu Yang Ditulis Semula Oleh George Peters Dalam Sebuah Buku Tahun 40an. Kepada Mubaligh-Mubaligh Kristian Yang Nak Datang Ke Negara Kita, Berkaitan Pendekatan Garam Dan Ragi". Pendekatan Seperti Ini Tidak Memerlukan Seorang Muslim Melayu Berkenaan Meninggalkan System Kemasyarakatan Yang Dituntut Oleh Agamanya. Sebaliknya Orang Tersebut Hendaklah Digalakkan Terus Tinggal Dalam Masyarakatnya. Justeru Itu, Ragi Tetap Ujud Dalam Keutuhannya. Dia Akan Menjadi Bagaikan Sebuah Lampu (Kristian) Yang Diletakkan Dalam Gelap. Penyebaran Agama Kristian Nanti Akan Terserlah Dalam Sifat Kerohanian, Bukannya Organisasi. Di Rasa Kesegarannya, Bukan Bersikap Kalam. Dinamik Dan Etikal, Bukan Bersifat Formalistik.

Pendekatan Begini Telah Memperlihatkan Kebaikannya.Lantaran Ia Tidak Menganjurkan Ahli Melayu Tadi Menjadi Ahli Baru Kristian Yang Formal, Menyendiri Terpisah Dari Masyarakatnya. Sebaliknya Ia Memberi Laluan Agar Dapat Dimasukkan Semangat Dan Ajaran Jesus Bagaikan Sebutir Ragi Yang Bertindak Dengan Proses Penapaiannya Ke Atas Seluruh Masyarakat Melayu Seluruhnya.

Ajaran Kristian Akan Bertindak Melahirkan Revolusi , Justeru Itu Nanti, Dapatlah Dikatakan Bahawa Kita Nanti Akan Memperolehi Satu Kristian Muslim Melayu Tempatan Yang Mencerminkan Kristian Muslim Melayu Sejati.. "Sebenarnya Dia Ingin. Akan Datang Suatu Masa Nanti, Orang Melayu Sendiri Tanpa Dipaksa-Paksa Akan Buat Revolusi Untuk Menjadi Kristian. Cara Kebajikan Pulak... Hari Ni Sapa Tak Kenal Kelab Rotary Yang Cuci Buah Pinggang, Kelab Lion, Bulan Sabit Merah, Saint John's Ambulans, Sapa Tak Kenal Palang Merah. Mereka Masuk Dengan Cara Menghidupkan Sekularisme. Sekularisma Adalah Satu Cara Mengasingkan Agama Daripada Kehidupan. Itulah Kita Hari Ni Mengasingkan Islam Daripada Kehidupan Dunia. Cara Lain Adalah Dengan Menghidupkan Maksiat. Kita Kena Ambil Tindakan Samada Dengan Tangan, Dengan Mulut, Atau Paling Lemah Sekali, Dengan Hati.

Bangun Malam Buat Sembahyang Hajat Agar Kita Semua Diselamatkan Dari Fitnah Besar Ini. Paling Kurang Pun, Fowardkan Email Ni Kepada Saudara Kita Yang Lain Yang Tak Tahu Menahu Tu. Kita Kena Peka. Ini Semua Tanggung Jawab Kita Semua.


Akhir Sekali,
Email Ini Tiada Kena Mengena Dengan Ceramah Nak Berkempen Politik Atau Apa Saja. Sekadar Meniupkan Semangat Perjuangan Dalam Diri Kita Yang Mengaku Islam Ini. Ni Lah Masanya Kita Bangkit Pertahankan Agama Islam Sebelum Terlambat.

#Kawan-Kawan Yang Dikasihi, Tolong Forwardkan Email Ini Untuk Pengetahuan Dan Tindakan Kita Semua Sebagai Orang Islam Agar Perkara Ini Boleh Dijadikan Iktibar Dan Benteng Untuk Kita Mempertahankan Akidah Kita Yang Telah Di Islamkan Atas Tiket Keturunan Dimana Dengan Sebab Ini Kita Telah pun Mendapat Banyak Rahmat Dan Belas Ihsan Dari Allah Tanpa Perlu Melalui Hidup Sebagai Seorang Yang Terpesong Dari Ajaran-Nya Dan Sentiasa Mencari-cari Jalan Yang Betul.

Di Harap Rahmat Allah Dan Doa-Doa Para Waliullah Dapat Melindungi Kita Sehingga Kita Kembali Ke sisinya. Sementara Itu, Berhati-Hatilah Dalam Apa Jua Yang Kita Lakukan Dan Sentiasa Beringat Kepada Allah.

SAYANG KINABALU - KIMIN LUDIN

Tinggi tinggi gunung kinabalu
tinggi lagi sayang sama kamu,
biru-biru hujung kinabalu
tengok dari jauh,
hati saya rindu

Kinabalu dekat di Kundasang,
Banyak sayur puas pilih-pilih,
apa guna pergi luar negeri,
naik Kinabalu,
hati saya rindu

(Korus)
Sumandak-sumandak pun ramai menunggu,
Menari-nari lenggang sumayau,
Sekali melihat melepak kulitnya,
sayang jatuh cinta............

Sayang-sayang saya Kinabalu
Kaamatan pesta bulan lima
Sayang-sayang kita pergi tamu,
Jalan Tamparuli
Hati saya rindu

SATU PANDANGAN

ini bukan pandangan aku...tapi untuk korang kongsi sama-sama...memang macam tak setuju...tapi boleh jadi setuju....aku tak tahu, cuma memanjangkan ilmu orang sambil menentang pandangan SIS (sister in islam)....berfikiran terbuka tetapi masih berpegang pada syariat..selagi Allah melindungi kita...dan kita berhukum padaNya bukan pada undang-undang manusia.

POLIGAMI

Poligami ialah amalan berkahwin lebih dari seorang wanita. Amalan ini sering dikaitkan oleh musuh-musuh Islam sebagai bahan untuk memburuk-burukkan dan merendah-rendahkan agama yang suci ini. Monogami pula ialah amalan berkahwin dengan seorang wanita sahaja.

MENGAPA HANYA EMPAT ISTERI?

Sebelum kedatangan Islam, banyak kaum dari pelbagai bangsa yang membenarkan umatnya mengahwini lebih dari seorang wanita. Dan bilangan yang dibenarkan pula tidak menentu, bahkan ada yang mengahwini hingga berpuluh-puluh dan beratus-ratus wanita.

Kemudian datanglah Islam membawa keadilan dan kesederhanaan dengan menetapkan tahap maksima empat orang isteri sahaja dalam satu masa. Ini dapat dibuktikan dengan beberapa buah hadis, di mana Ghailan al-Thaqafi ketika memeluk Islam ada bersamanya sepuluh orang isteri, Qais mempunyai lapan orang isteri dan Naufal pula lima orang isteri. Kemudian Rasulullah s.a.w. memerintahkan agar memilih empat orang darinya sahaja.

Bilangan empat orang isteri bila ditinjau dari sudut lain pula amatlah bersesuaian dengan kemampuan seorang lelaki, di mana setiap seorang dari empat orang isterinya itu mengalami pusingan haidh seminggu setiap bulan. Di samping itu juga dengan empat orang isteri sudah cukup untuk menegah seorang lelaki dari melakukan perkara-perkara yang menyimpang dari syariat Islam, termasuklah perbuatan menyimpan perempuan-perempuan jalang untuk memenuhi kehendak nafsunya.

Manakala bilangan yang melebihi dari empat pula, adalah dikhuatiri akan berlaku zalim oleh lelaki terhadap kaum wanita dengan kurangnya kemampuan memberikan hak-hak yang telah diwajibkan, samada hak pembahagian, nafkah atau jimak.

Kesimpulan yang dapat diambil ialah, bilangan empat adalah suatu bilangan yang adil dan sederhana. Ia dapat memelihara kaum wanita dari penganiayaan dan penindasan.


HIKMAT POLIGAMI

Menurut Dr. Yusof al-Qadhawi, bahawa sesungguhnya Islam adalah kalimah Allah yang terakhir di mana dengannya merupakan penutup segala risalah nabi-nabi sebelumnya. Oleh itu syariat Islam didatangkan secara menyeluruh dan abadi untuk seluruh manusia di pelusuk dunia. Ia tidak disyariatkan hanya untuk orang yang bertamadun sahaja dengan melupakan orang-orang kampung, atau untuk negara yang beriklim sejuk dengan melupakan yang beriklim panas, atau khusus untuk satu abad tertentu dengan meninggalkan abad dan jenarasi yang lain.

Sesungguhnya syariat Islam amat bersesuaian dengan setiap individu atau kumpulan, serta mampu memenuhi kehendak dan keperluan mereka semua.

Sebahagian dari manusia mempunyai keinginan yang kuat untuk memperoleh anak tetapi dia telah dikurniakan dengan seorang isteri yang tidak mampu melahirkan, kerana sakit atau sebagainya. Jadi, apakah bukan suatu kemuliaan bagi isteri dan suatu kebaikan bagi suami seandainya dia berkahwin dengan seorang wanita lain yang mampu melahirkan dengan mengekalkan isteri pertama serta diberi jaminan terhadap hak-haknya?

Sebahagian lelaki pula mempunyai keinginan syahwat seks yang terlalu kuat, tetapi dia telah dikurniakan dengan seorang isteri yang rendah keinginannya terhadap lelaki, samada kerana sakit atau mempunyai tempoh haidh yang agak lama. Dalam masalah ini lelaki tidak dapat menahan kesabarannya terhadap wanita. Dalam keadaan begini salahkah jika dia mengahwini seorang lagi perempuan secara halal sebagai ganti dari perempuan yang disimpannya secara haram?

Begitu juga, kadangkala bilangan wanita melebihi bilangan lelaki, lebih-lebih lagi ketika berlakunya peperangan yang banyak meragut nyawa kaum lelaki. Di sinilah maslahat sosial dan maslahat wanita itu sendiri perlu di dahulukan agar mereka tidak hidup sepanjang hayat dalam keadaan membujang tersisih dari satu kehidupan berumahtangga, di mana di dalamnya terdapat ketenteraman, kasih sayang, nikmat keibuan dan memenuhi seruan naluri yang sentiasa memanggilnya.

Dalam menghadapi masalah bilangan wanita berlebihan dari lelaki, terdapat tiga jalan penyelesaiannya, iaitu:

1. Wanita-wanita tersebut menghabiskan usianya dalam kepahitan kerana tidak memenuhi kehendak nalurinya.

2. Mereka memenuhi kehendak jiwa dengan mendampingi lelaki-lelaki secara haram.

3. Membenarkan mereka mengahwini lelaki-lelaki yang telah berumahtangga yang mampu memberi nafkah dan kasih sayang.

Tidak syak lagi, bahawa jalan terakhir ini adalah cara yang halal dan adil.

Dr. Wahbah al-Zuhaili pula ketika membicarakan mengenai hikmat berpoligami telah membahagikan sebab pengharusan syariat ini kepada dua, iaitu:

1. Sebab Umum, iaitu mengatasi masalah bilangan perempuan yang melebihi bilangan lelaki. Rentetan dari masalah ini timbul pula masalah lain, iaitu perlunya penambahan rakyat sesebuah negara untuk pelbagai tugas termasuk dalam bidang peperangan, pertanian dan perindustrian.

2. Sebab khusus, iaitu yang datangnya dari pihak perempuan seperti kemandulan, sakit dan sebagainya, atau dari pihak lelaki seperti mempunyai nafsu seks yang terlalu kuat dan seumpamanya.

Syed Sabiq pula telah menyatakan tentang hikmat berpoligami dengan panjang lebar. Antara yang di perkatakan oleh beliau ialah:

1. Merupakan rahmat dari Allah Taala.

2. Memperbanyakkan rakyat agar negara menjadi kuat dengan ramainya tenaga pakar dalam pelbagai teknologi. Dengan kekuatan ini, maka risalah Islam dapat disebarkan kepada seluruh manusia.

3. Melindungi janda-janda yang kematian suami ketika mempertahankan negara.

4. Sebagai jalan penyelesaian ketika menghadapi masalah kekurangan lelaki.

5. Mengatasi masalah wanita tidak dapat melakukan hubungan jenis ketika berada dalam tempoh haidh selama seminggu, tempoh melahirkan serta nifas selama 40 hari dan selepas usia putus haidh iaitu sekitar 45 atau 50 tahun. Sedangkan lelaki sentiasa dalam keadaan terbuka untuk melakukan hubungan seks sejak usia baligh sehingga mencecah usia tuanya.

6. Pengambilan syariat poligami dalam negara-negara Islam merupakan satu kebaikan yang amat besar di dalam mengekalkan bersihnya imej negara dari gejala-gejala keruntuhan nilai sosial dan hilangnya akhlak genarasi. Dapat dilihat bagaimana kesannya terhadapa masyarakat yang telah mengharamkan poligami:

i. Tersebarnya kefasikan dan kerosakan, sehingga bilangan pelacur lebih ramai dari bilangan mereka yang bersuami.

ii. Hasil dari masalah ini, ramailah lahir anak-anak haram. Di Amerika Syarikat setiap tahun seramai 100 ribu anak haram dilahirkan.

iii. Hasil dari perhubungan yang keji ini maka menularlah pelbagai penyakit fizikal dan mental.

iv. Mengalir unsur-unsur kelemahan dan ketidakupayaan di dalam jiwa.

v. Renggangnya hubungan suami isteri serta porak peranda institusi keluarga.

vi. Luput nasab yang sah, sehingga seorang suami tidak dapat memastikan dengan tepat apakah anak yang dibela itu adalah dari benihnya.

SYARAT-SYARAT POLIGAMI

Islam mengharuskan poligami dengan mengenakan dua syarat utama iaitu:

1. Dapat bersikap adil terhadap isteri-isterinya. Maksud adil di sini ialah keadilan yang mampu digapai oleh manusia, iaitu penyamarataan dari sudut material samada nafkah, pergaulan yang baik dan tempat tinggal.

Bukanlah yang dimaksudkan dengan adil disini penyamarataan dari sudut perasaan, cinta dan kecenderungan hati. Kerana perkara ini tidak mampu dilakukan oleh seseorang.

2. Kemampuan memberi nafkah. Syarak tidak membenarkan perkahwinan seorang lelaki yang ternyata tidak mampu memberi nafkah kepada isterinya, samada isterinya itu seorang, dua, tiga atau empat.

KEIZINAN DARI KADHI ATAU HAKIM UNTUK BERPOLIGAMI

Terdapat beberapa buah negara yang memperuntukkan dalam undang-undang keluarganya yang menegah seseorang suami berkahwin lebih dari seorang kecuali setelah mendapat keizinan dari kadhi atau mahkamah. Pengizinan akan diberikan setelah benar-benar dipastikan bahawa suami berkenaan akan berlaku adil dan berkemampuan memberi nafkah.

Syeikh Zakiuddin Sya'ban di dalam al-Ahkam al-Syar'iyah lil-Ahwal al-Syakhsiah telah mengkritik undang-undang ini, antaranya ialah:

1. Syarat yang dikenakan oleh Allah Taala terhadap syarat-syarat poligami hanya kepada sesiapa yang berkeinginan untuk berpoligami sahaja.

Jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kahwinilah seorang sahaja) – (al-Nisaa’:3)

Jelas di sini bahawa firman ini hanya ditujukan kepada mereka yang berkeinginan berpoligami, bukan kepada orang lain samada kadhi, hakim atau mahkamah. Dan membuat penilaian terhadap rasa takut tidak berlaku adil oleh pihak selain dari suami adalah menyalahi nas al-Quran ini.

Begitu juga dengan penelitian terhadap kemampuan memberi nafkah, nas syarak hanya menghalakannya kepada pihak yang berkeinginan untuk berpoligami atau berkahwin sahaja. Sabda Rasulullah s.a.w.:

"Wahai para pemuda! Barangsiapa yang mampu mengeluarkan belanja perkahwinan hendaklah dia berkahwin....."

2. Penyelengaraan kadhi terhadap perkara-perkara peribadi adalah sesuatu yang sia-sia, kerana kadangkala dia tidak dapat membongkar sesuatu yang sebenarnya. Kebiasaannya, manusia akan menyembunyikan kebiasaan-kebiasaannya untuk tujuan poligami. Seandainya kadhi dapat membongkar hakikat sebenarnya, maka ini bermakna dia telah membongkar rahsia kehidupan sebuah rumahtangga dan campur tangan atau mengganggu kebebasan manusia. Lagi pula, seorang kadhi telah membuang masa dengan menangani kes-kes seperti ini yang mana sepatutnya masa itu digunakan untuk kes-kes lain. Dia menegah dan memerintahkan sesuatu yang tidak kena pada tempatnya.

Perkahwinan adalah masalah peribadi yang tidak boleh dicampuri oleh orang lain. Ia terlaksana dengan kesepakatan dari kedua belah suami isteri dan pihak wali wanita.

3. Poligami tidaklah berlaku sehingga ke peringkat begitu dikhuatirkan. Apa yang berlaku adalah sebaliknya, terbatas dan amat jarang sekali. Pada tahun 50an, di Mesir dan Libya hanya 4%, dan di Syiria 1% sahaja. Dari nisbah ini, maka tidak perlulah digubal undang-undang yang khusus untuknya. Bahkan jika telah termaktub, ia tidak akan memberi apa-apa perubahan. Kerana untuk mengatasi masalah ini, bergantung kepada sejauh mana pengamalan agama di dalam diri setiap individu.

4. Seperti yang disangkakan, poligami bukanlah punca berlakunya tragedi anak-anak lari dari rumah (rumahtangga porak-peranda). Sebenarnya, yang menjadi punca utamanya ialah kelalaian ibubapa mendidik anak-anak dengan sempurna, gejala penagihan arak dan dadah, judi dan mengabaikan hal-hal rumahtangga.

Dan masalah anak lari dari rumah yang disebabkan oleh poligami pada tahun 50an hanya dalam kadar 5% sahaja, dan punca utama dari masalah ini pada hakikatnya adalah kemiskinan.

Terdapat dua perkara untuk mengatasi pengabaian tanggungjawab setelah berpoligami, iaitu:

1. Mendidik jenarasi dengan didikan agama serta akhlak yang mulia, sehingga sepasang suami isteri dapat merasakan kukuhnya ikatan suci yang mereka bina serta dapat menumpukan terhadap asas kasih sayang yang dianjurkan oleh al-Quran.

2. Menghukum suami yang menzalimi atau tidak memberi hak-hak kepada isterinya, atau mengabaikan tugas mendidik salah seorang dari anak-anaknya sebagaimana yang telah diwajibkan.

Syed Sabiq di dalam Feqh al-Sunnah juga ada memberikan krtitikannya terhadap masalah poligami yang perlu diteliti terlebih dahulu oleh kadhi dari sudut kemampuan memberi keadilan dan nafkah.

Beliau berkata, kehidupan berkeluarga memerlukan nafkah yang besar, dan semakin ramai bilangan keluarga dengan berpoligami semakin bertambahlah nafkah yang perlu dibelanjakan. Perkara ini amat membebankan suami, dan lemahlah dia dari memberikan nafkah keluarga dan mendidik mereka agar menjadi insan yang soleh serta mampu bangkit memikul beban kehidupan dan liku-likunya. Apabila perkara ini terjadi, maka akan tersebarlah kejahilan, kerosakan dan wabak kemungkaran.

Kemudian, pada hari ini seorang lelaki tidak akan berkahwin lebih dari seorang kecuali hanya untuk melepaskan nafsu syahwat mereka atau kerana kerakusan mereka terhadap harta benda. Dia sudah tidak mengendahkan lagi hikmat poligami serta maslahah yang melatarinya. Ramai yang mencabuli hak-hak isteri dan anak-anak mereka. Darinya, terjadilah pertelingkahan antara keluarga yang berantai-rantaian sehingga ada yang sanggup berbunuhan.

Perkara di atas adalah sebahagian dari kesan poligami, dan ia telah di jadikan sebagai bukti perlunya penelitian dari kadhi sebelum dibenarkan berpoligami.

Dan mengenai masalah ini Syed Sabiq memberikan jawapan, bahawa jalan penyelesaian mengenai masalah di atas bukanlah dengan bertindak menegah sesuatu yang telah dihalalkan oleh Allah. Cara yang betul ialah dengan pengajaran dan pendidikan serta memberi kefahaman kepada manusia tentang hukum-hakam agama.

Lihat saja, bagaimana manusia telah dibenarkan mengecapi makanan dan minuman tanpa melebihi hadnya. Jika dia berlebihan di dalam makan dan minumnya, maka penyakit akan menghinggapinya. Dalam keadaan ini, makanan dan minuman tidak boleh disalahkan, tetapi sikap berlebihan dan pelahap itulah yang perlu disalahkan. Dan untuk mengatasi masalah ini, bukanlah dengan cara menegah orang dari makan dan minum, tetapi dengan mengajarnya adab-adab yang patut dijaga semasa makan agar terhindar dari penyakit.

Sesungguhnya orang yang beranggapan bahawa poligami tidak dibenarkan kecuali setelah mendapat keizinan dari kadhi dengan bersandarkan realiti yang berlaku tentang kesan negatif poligami merupakan orang-orang yang jahil atau pura-pura tidak mengerti tentang mara bahaya hasil dari pengharaman poligami. Mara bahaya hasil dari pengharusan poligami adalah lebih rendah atau lebih ringan jika dibandingkan dengan mara bahaya hasil dari pengharaman poligami. Oleh itu wajiblah menjaga yang lebih berat kemerbahayaan dari keduanya dengan cara mengharuskan yang lebih ringan.

Merealisasikan perkara ini (poligami dengan izin kadhi) bermakna menyerahkan kepada kadhi suatu perkara yang tidak boleh ditetapkan. Kerana tiada satupun neraca syarak yang memungkinkan seseorang mengetahui keadaan dan tingkah laku manusia. Bahkan kadangkala mudharatnya lebih hampir dari manfaatnya.

Orang-orang Islam dari dahulu sehingga kini telah mengamalkan poligami, dan tidak pernah sampai kepengetahuan kita bahawa mereka mengharamkannya atau membenarkannya setelah diteliti oleh kadhi. Kita perlu membenarkannya sebagaimana mereka telah membenarkannya. Dan tidak selayaknya bagi kita menyempitkan Rahmat Allah yang maha luas.

*****
Berdasarkan penjelasan di atas, saya kira soalan saudara telahpun berjawab, dengan disertai beberapa pengetahuan dan nasihat lain yang berguna mengenai poligami.

Jelasnya, berpoligami asal hukumnya adalah dibolehkan (jaiz), bukannya wajib. Cuma, dari hukum harus ini akan bertukar menjadi hukum lain – wajib, sunat, makruh dan haram. Ia adalah hukum yang mendatang, bukan hukum asal. Contohnya, jika seseorang itu sememangnya sudah tahu (dan pada realitinya begitu) tidak berkemampuan untuk berlaku adil terhadap isteri-isterinya nanti, maka ketika itu haram hukumnya berpoligami.

Contoh lain, jika seseorang itu mampunyai nafsu seks yang kuat, sehingga jika dia tidak berpoligami kemungkinan untuk terjebak ke lembah perzinaan adalah besar. Maka ketika itu dia wajib berpoligami (setelah memenuhi syarat-syaratnya).

Dan untuk mendapat pengetahuan lain yang berhubung kait dengan masalah poligami (giliran bersama isteri-isteri) sila rujuk jawapan soaljawab 18.

Wallahu a'lam

Kunjungi lagi Al-ahkam online.

Rujukan
1. Al-Mughni al-Muhtaj, Syeikh Muhamad al-Khatib al-Syarbini
2. Feqh al-Sunnah, Syed Sabiq
3. Al-Feqh al-Islami saya Adillatuh, Dr Wahabh al-Zuhaili
4. Dr Yusof al-Qardhawi, al-Halal Wal Haram Fil Islam

View user's profile Send private message