Khamis, 1 Mac 2012

KOLAJ : sesi praktikum semester 7 2012

Apa yang saya mahu buat masa ini..ialah rehat semahu-mahunya dan membuang masa..tetapi tidak bermalas-malasan seperti lembu kenyang. Tekanan praktikum, penyediaan soalan peperiksaan, kelas harian, KDC, keluarga dan sebagainya, menjadikan diri perlu sentiasa bersiap siaga (hihihi mcm nak menghadapi banjir bunyinya..).
Perjalanan menyelia praktikum Semester 7 mengizinkan saya melihat beberapa contoh hasil kerja kolaj yang disediakan oleh pelajar. Hebat idea anak-anak muda ini, jika betul dibimbing mereka mampu memberi impak luar biasa.
Apa itu KOLAJ? Secara ringkas Kolaj bermaksud ;
....potong, koyak, gunting, gam, tampal sesuatu bahan ke atas sesuatu permukaan.Ia juga boleh didefinisikan sebagai satu hasil kerja seni menyusun dan tampal sebahagian imej seperti gambar foto atau dari cetakan majalah disusun dan ditindih. Berbagai jenis bahan dilekat dan tampal di satu permukaan khas seperti kertas lukisan. Mempunyai satu tema bagi sesuatu karya seni kolaj.

Kalau carian internet di :

http://www.thefreedictionary.com/collage 


1. a. An artistic composition of materials and objects pasted over a surface, often with 
unifying lines and color.
    b. A work, such as a literary piece, composed of both borrowed and original material.
2. The art of creating such compositions.
3. An assemblage of diverse elements: a collage of conflicting memories.

Di sini dikepilkan dua contoh hasil kerja pelajar-pelajar dan diharap ia membei idea kepada yang mencari
.

 Atas 1 : Hasil Kerja Murid-murid Nadia Teh 


Atas 2 : Hasil Kerja Shan


...ini sahaja dapat dikongsi dan akan saya tambah dari masa ke semasa, insyaAllah...


wassalam

wallahuallam

Ahad, 26 Februari 2012

Misteri Pahlawan TerracottaMakam Maharaja China, Qin Shi Huang ~ terdapat lebih kurang 8000 patung yangg menggambarkan para tentera & kuda2 perang berdiri di sepanjang makam. Yang mana, semua patung2 tersebut adalah tidak sama antara 1 dengan yang lain baik dari segi bentuk pakaian, mimik wajah, gaya rambut mahupun senjata yang di pegang. Selain itu, mereka juga dibezakan oleh pangkat ketenteraan masing2 seperti Jeneral, hingga lah ke perajurit biasa. Patung askar yang mempunyai saiz tubuh yang paling tinggi ialah yang berpangkat jeneral.

Patung2 yang disebut sebagai Pahlawan Terracotta ini keseluruhan diperbuat daripada tanah liat. Ketinggiannya pun adalah tidak sama, antara 183cm ~ 195cm. Bahagian kepala diperbuat secara berasingan dari bahagian badan agar mempunyai bentuk & mimik wajah yang berbeza di antara satu sama lain. Sementara bahagian2 wajah seperti bibir, mata & telinga ditambah secara manual. Patung yang telah siap dibentuk akan dibakar agar penghasilannya menjadi lebih keras & kukuh. Proses pengecatan juga telah dilakukan walaupun kebanyakan patung itu kini catnya telahpun semakin pudar.

Sejak ditemui oleh beberapa petani tempatan di wilayah Xian, Negeri Shaanxi, China pada tahun 1974, hingga kini tapak berkenaan masih lagi terus dilakukan proses penggalian bagi membongkar lebih banyak misteri di situ. Pakar2 arkelogi menganggarkan masih banyak lagi patung & artifak2 lain yang masih tertanam di tapak berkenaan. Mereka juga belum dapat memastikan jumlah angka penemuan patung & artifak. Perkiraan terbaru memberitahu bahawa terdapat lebih daripada 8000 patung askar, 130 kereta perang & 520 kuda serta 150 pasukan berkuda yang terdapat di 3 terowong utama makam.

Makam ini didirikan sebagai gambaran kepada sebuah istana bawah tanah yang gah & mewah dengan struktur yang rumit & kompleks.

http://www.lamankongsi.com/2012/02/misteri-pahlawan-terracotta.html