Ahad, 12 Julai 2009

CUMA SATU PANDANGAN DANGKAL


ASSALAMUALAIKUM

MASA BERLALU TERLALU PANTAS DAN SEPERTI BIASA ADA ANTARA KITA YANG KETINGGALAN. YANG LEPAS TU DAH JADI KENANGAN, TAK KISAH LE PAHIT ATAU MANIS..SEBAB ADA ESOK YANG AKAN DIHADAPI SELAGI ALLAH TENTUKAN NAFAS KELUAR IKUT HIDUNG NI..KALAU LE DIPOTONG TALIAN HAYAT NI..TAMAT SUDAHLAH SEMUANYA..JADI KENANGAN LE KITA NI JUGA.
BULAN JULAI NI ADA BEBERAPA PERISTIWA YANG AKU NAK KONGSI BERSAMA. KATA KUNCINYA PERTEMUAN, JODOH DAN AJAL. HAHAHAHA...SAJA NAK CAKAP SIKIT,KUT KUT APA YANG AKU FIKIR NI IKUT LOGIK, NAFSU, IKUT SUKA ETC.

PERTEMUAN
SETIAP HARI ATAU MUNGKIN ADA KETIKA KITA AKAN BERSUA DENGAN KENALAN BARU ATAU RAKAN-RAKAN LAMA ATAU RAKAN YANG DAH NAIK 'MUA' KITA TENGOK MUKA DIA...TIDAKKAH INI KETENTUAN ALLAH. SETIAP PERTEMUAN MEMPUNYAI MAKNA TERSENDIRI. PERTEMUAN ADA JUGA PERPISAHAN...INI PUN KETENTUAN ALLAH...DAH TU SAPA LAH SANGAT KITA NI...
JODOH
INI JUGA KETENTUAN ALLAH. INGAT TAK MASA KITA NAK DIPERTEMU DAN DIJODOHKAN DENGAN PASANGAN KITA. KALAU DAH MEMANG JODOH KITA LETAK LE ROAD BLOCK SETIAP KILOMETER SATU PUN IA AKAN TETAP BERJALAN LANCAR DAN SAMPAI KE DESTINASI. ALANGKAH INDAHNYA....BEGITU JUGA LAH JODOH SETERUSNYA HAHAHAA JOKING LA...TETAPI JODOH JUGA ADA PERPISAHAN...YANG SANGAT MEMERITKAN...SAPA LAH KITA NAK MENENTUKAN SIAPAKAH JODOH KITA...KERANA ALLAH LEBIH TAHU..HANYA DOA YANG MENJADI PENENTU..OLEH ITU JANGAN TERLALU MEMBENCI DAN MENGASIHI SESEORANG KERANA JODOH ITU MILIK ALLAH..SUDAH ADA KETENTUAN DI AWAL PENCIPTAAN KITA.

MAUT
BARU TADI KITA BERBUAL DENGAN DIA..PETANG NANTI KITA DENGAR BERITA DIA SUDAH TIADA...SO INI LAH KETENTUAN HIDUP..TARIKH MATI PUN BUKAN KITA YANG PUNYA..ALLAH JUA MEMEGANG RAHSIA INI. BERDOA UNTUK PANJANG UMUR AGAR KASIH KEKAL BERPANJANGAN MEMBAWA KE SYURGA. SO JANGAN CONFIDENT SANGAT UMUR KITA NI PANJANG TAK KIRA TUA ATAU MUDA...HAHAHA TERUTAMA AKU.

KEHIDUPAN KESELURUHANNYA MILIK ALLAH...SEKECIL-KECIL HUMA SEHINGGA SEBESAR-BESAR MUNGKIN MAKHLUK ATAU BENDA YANG KITA BOLEH BAYANGKAN. BERDOA LAH UNTUK YANG TERBAIK UNTUK SEMUA DAN DIRI KITA...AKU BERPESAN UNTUK DIRI AKU DAN BAGI YANG MEMBACA.
SESUNGGUHNYA KITA MERANCANG TETAPI PERANCANGAN ALLAH JUA YANG TERBAIK...SEMOGA HARAPAN DAN DOA INI MENJADI KENYATAAN.

ALONG